Nå får reindrifta sin egen bedriftshelsetjeneste

- Mange går ikke til legen før det er akutt, men nå kan vi forebygge skader før det er for sent, sier rådgiverne i HMS i reindrift.
Å jobbe med reindrift er fysisk krevende og innebærer risikoer. Likevel har reindriftsutøvere hatt begrenset tilgang til spesialisert helsesjekk. Det har HMS i reindrifta gjort noe med og lanserer nå Bedriftshelsetjeneste for reindrifta i samarbeid med bedriftshelsetjenesten.
Skreddersydd helsesjekk for reindrifta
Foto: Per Thomas Oskal, Instagram; Reindeerlife_photos
I alt fire bedriftshelsetjenester fra Oppdal i sør til Vadsø i nord skal gjennomføre helseundersøkelsene. Hele 20 helsearbeidere har fått opplæring, der de har lært om reindriftas arbeidsforhold og fått innføring i samisk språk og kultur.
– Det er første gang vi har en så målrettet satsing på helse i reindrifta. Helsepersonellet vi samarbeider med har fått spesialisert kunnskap om hvilke belastninger og utfordringer reindriftsutøvere står i. Dette betyr at undersøkelsene ikke bare blir en vanlig sjekk hos fastlegen, men faktisk tilpasset vårt arbeid, forklarer rådgiverne Johan M. Stenfjell og Anna Kristine Sokki Bongo som har vært ansatt i HMS i reindriften siden oppstarten og som har jobbet med å få på plass og utviklet bedriftshelsetjenesten som nå lanseres.
Helseundersøkelsen innebærer blant annet tester av hørsel og lungefunksjon, samt en samtale om arbeidshverdagen, eksponering for farlige faktorer og bruk av verneutstyr. Etter undersøkelsen får deltakerne tilbakemelding og eventuelle anbefalinger for videre oppfølging.
- Oppfordrer til å prioritere helsesjekk
- Dette er vår største satsing siden oppstarten av HMS-tjenesten i 2020 sier Johan Martin Stenfjell, rådgiver i HMS i reindriften som oppfordrer reindriftsutøvere til å benytte seg av tjenesten.
- Målrettet oppfølging av din arbeidshelse er vanlig i mange andre bransjer. Fastlegen fanger kanskje ikke opp alt rundt din arbeidssituasjon og er heller ikke klar over risikomomenter i ditt arbeid. Mange går kanskje ikke til legen med mindre det er veldig akutt. Det er derfor lurt å komme inn til bedriftshelsetjeneste med jevne mellomrom, ihvertfall hvert tredje år. Det er også mulighet for ekstra oppfølging hos Bedriftshelsetjenesten hvis det trengs.
Bruk av ulike kjøretøy kan føre til ulike helseutfordringer.
Foto: Anja Graven, House of Sápmi.
NRL: – Et viktig og etterlengtet tilbud
Leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Inge Even Danielsen, roser HMS i reindrifta for satsingen på bedriftshelsetjenesten. Han mener tilbudet er både viktig og etterlengtet, spesielt i et fysisk krevende yrke der forebygging kan utgjøre en stor forskjell.
Leder i NRL Inge Even Danielsen, foto: Anja Graven, House of Sápmi
– Dette er et svært positivt tiltak for reindriftsnæringen. Jeg håper at reindriftsutøvere benytter seg av muligheten til å ta vare på helsa si, sier Danielsen.
Slik melder du deg på
Tilbudet er til de over 16 år som aktivt deltar i reindriften. Dette gjelder også samboer eller ektefelle, og arbeidshjelp og reindriftslærlinger. Helseundersøkelsen er gratis, men deltakerne må dekke egen transport til oppmøtestedet. Meld deg på her. Alle må melde seg på individuelt.
Å følge opp helsa jevnlig gjør at vi kan stå i yrket lenger og samtidig ha en frisk kropp også etter arbeidslivet. Dette er en investering både i egen helse og i framtida til næringa. - HMS rådgiver Johan Martin Stenfjell.
Har du spørsmål?
Dersom du ønsker mer informasjon kan du kontakte rådgiverne i HMS i reindrift:
Anna Kristine Sokki Bongo – 917 92 535 – anna.bongo@nlr.no
Johan M. Stenfjell – 416 08 510 – johan.stenfjell@nlr.no